Welke houding mag je van mij verwachten?
Ik beschouw mezelf graag als een bezielde en actieve gesprekstherapeut. Ik luister, interpreteer, daag je uit, koppel actief naar je terug en help je de dingen anders te bekijken. Maar boven alles accepteer ik je zoals je bent. Wanneer ik enkel zit te knikken en te vragen hoe je je daarbij voelt, smijt dan gerust de doos Kleenex naar mijn hoofd, want hoogstwaarschijnlijk heb ik een offday.
Inzicht verwerven is geen simpele klus. Naast de gesprekken doen we ook inzichtspellen, oefeningen en opdrachten. Soms doen we dat samen, soms doe je dat alleen in je eigen leefomgeving. Zo’n spel of oefening is niets meer en niets minder dan een toegankelijke manier om taal en inzicht te ontwikkelen in de complexiteit van je persoonlijkheid en je relaties. Ik help je die complexiteit werkbaar te maken. Door je concrete handvatten aan te reiken. Het is absoluut niet de bedoeling dat we een label op je gaan kleven. Het is gewoon een manier om jezelf beter te leren begrijpen.
De werkrelatie als belangrijke factor in je vooruitgang
Het eerste punt op de agenda: zo snel mogelijk verbinding met je maken en je doen voelen dat alles wat er in je leeft begrepen en geaccepteerd zal worden. Natuurlijk is de relatie die we aangaan altijd ergens artificieel, het is nu eenmaal een werkrelatie. Maar toch zal wat er zich tussen ons afspeelt, diep gaan en je voorzien van inzichten in de natuur van je innerlijke wereld.
Enerzijds tracht ik in je huid te kruipen om je belevingswereld beter te leren begrijpen. Anderzijds observeer ik je als buitenstaander van heel dichtbij. Ik deel wat mij opvalt, soms in de vorm van een suggestie, soms in de vorm van een confrontatie, maar altijd met respect. We treden erover in dialoog zodat je wordt voorzien van een beter begrip van wat je blokkeert in je leven.
Soms is een anekdote de beste manier om iets
uit te leggen
Laatst zag ik op Youtube een schokkend filmpje van een koorddanser. De koord was gespannen tussen twee wolkenkrabbers. Een veiligheidsnet was er niet. Vol overtuiging nam hij zijn evenwichtsstok en begon hij aan zijn duizelingwekkende missie. Maar nog niet halverwege sloeg het noodlot toe. Een windstoot bracht hem uit evenwicht. Hij trachtte dit te corrigeren met zijn evenwichtsstok, maar dat lukte hem niet en hij viel te pletter.
Die evenwichtsstok was zijn ouwe getrouwe vriend en had op menige momenten zijn leven gered. Maar bij deze poging had hij er meer baat bij gehad om de stok los te laten en naar de koord te grijpen. In plaats daarvan deed hij wat hij kende en wat vertrouwd aanvoelde: vasthouden aan zijn evenwichtsstok, met alle gevolgen van dien. Via counseling gaan we op zoek naar jouw evenwichtsstok: je gedragingen, overtuigingen, attitudes en patronen die je altijd hebben beschermd en geholpen, maar die op dit moment geen nut meer hebben.
Het soms onvoorspelbare verloop van het counselingtraject
Hoewel de meeste mensen pas in counseling gaan wanneer ze effectief in de een of andere crisis zitten, zijn het meestal onderliggende issues die hen bezighouden en kwellen. Ze willen verlichting van de emotionele last die ze op het moment van de de crisis beleven. Maar eenmaal dat het counselingproces op gang is gekomen, kan het doel ervan evolueren, breder en dieper worden. Dan verleggen we het accent van verlichting van de pijn naar het installeren van constructieve mechanismen die je sterker zullen maken: meer vrede met jezelf, meer vertrouwen in jezelf, diepere en meer betekenisvolle relaties, beter benutten van je potentieel, meer engagement in je leven, …